Nyt fra Frimærkebanken


Følgende indlæg blev holdt på Landsgildetinget 2011 i Aarhus:


Kære Landsgildeledelse, kære gæster, kære gildebrødre til landsgildeting!

Her fra Landsgildetingets talerstol er det en stor glæde for mig at skulle berette om Frimærkebankens aktiviteter i den forløbne toårs periode fra Landsgildetinget i Aalborg til nu - eller mere præcist til i går kl. 12!

Frimærkebanken har jo i nogle år gået og ventet på følgerne af, at der ikke sendes så mange breve med frimærker mere. Men nu begynder det altså så småt at komme! Og dog - det er ikke så galt endda! Denne periodes samlede resultat var lige ved at runde det magiske tal 1000 kg, helt nøjagtigt 943 kg. Sidste periodes resultat var til sammenligning på godt 1100 kg.

 

Foto: Marianne Eskildsen
Foto: Marianne Eskildsen
  
Der slæbes...


Foto: Marianne Eskildsen

Der vejes...


Foto: Marianne Eskildsen

Der stakkes...Men selv om der stadig udgives mange frimærker, bruges der altså ikke så mange mere.

Men det stiller så lidt større krav til jer, kære venner, med hensyn til jeres kreativitet og snilde med hensyn til at finde de brugte frimærker - for de er der!

Det er nemlig sådan, at hver dag indsamler og sorterer Post Danmark i alt ca. 11 mio. forsendelser til omdeling. Og selv om langt fra alle har frimærker på (det fremgår ikke af vores kilder, hvor mange, der er frimærker på!) Men tallene siger da lidt om, at der stadig er meget post i omløb.

Når vi om et øjeblik kommer til det endelige resultat af indsamlingen med detaljerne om de enkelte gilders "præstationer", vil I se, at vi holder os i god form endnu!

Vores "dagligdag" har såmænd ikke mødt de helt store udfordringer - når vi lige ser på, at vi har flyttet vores lager fra en container, der efterhånden ikke var helt tæt mere, til et tørt hjørne af en lagerhal. Men hvor containeren var gratis at bruge for os, er lagerhallen det ikke. Vi har prøvet et par muligheder for at undgå for stor belastning af de midler, der er i vores kasse og som efter vores vedtægter skal tildeles gildernes nationale og internationale hjælpefonde. Og vi har da fra landsgildeledelsen fået et positivt svar - men foreløbig ingen penge! Men nu har vi da et tørt sted til vores varer. Og det er vi i hvert tilfælde meget glade for!

De lidt færre frimærker har naturligvis også påvirket det økonomiske resultat, vi har opnået. Men 65.000 kroner er det da blevet til, og med vores velkendte jyske beskedenhed, "er det vel it' så ring' endda!" Lad mig overrække Landsgildemesteren en symbolsk check på dette dejlige beløb.

Men vi er i den grad imponerede over jeres flid os! Og der skal dog efterhånden noget til at imponere os. Det er utroligt med den iver og det engagement, I og måske specielt jeres baglande lægger for dagen i denne sag! Hvis I havde en forestilling om, hvor meget næsten 1000 kg frimærker fylder - for pokker, det er mange frimærker. Men, som vi hele tiden siger: Mange bække små... osv. Og det skal I selvfølgelig have en stor tak for! Og I skal naturligvis blive ved med dette - og få nabogilderne med!

Og vi håber, I vil fortsætte med den overvejende flotte kvalitet af frimærkerne. Vi stiller nemlig ikke store krav til jer: Blot de er klippet til ca. 10 mm fra selve mærket/erne og sorteret i danske for sig og udenlandske for sig, er det fint for os - men det vil vi også gerne fremover opnå. Det gør det meget lettere at afsætte dem og at fastholde vores pris på dem.

Et par gilder har ikke opdaget endnu, at vi for 1½ år siden droppede vores postboks og fik en "rigtig" postadresse, og det er lidt besværligt! Selvfølgelig har vi da også lidt arbejde derudover med frimærkerne, men uden jeres fortræffelige indsats kunne vi i Frimærkebanken ikke på nogen måde aflevere så store beløb til Sct. Georgs Gildernes nationale og internationale hjælpefonde!

Alt dette viser os og jer, at vi godt kan have en stor tiltro til mødet med fremtidens udfordringer!

Og så til resultatet af den løbende konkurrence om indsamlingen af flest frimærker i perioden fra Landsgildetinget i København for to år siden og til i går klokken 12:00. Den samlede resultatliste vil om et øjeblik være ophængt i forhallen; og på Frimærkebankens bord vil der være fremlagt breve til de deltagende gilder med besked om netop jeres gildes resultat.

Så her bliver der kun plads til at nævne de 10 bedst placerede gilder (I parentes skal lige nævnes, at kun enkeltgilder - ikke stads- eller distriktsgilder - kan deltage i konkurrencen)

Der er som vanligt præmier og diplomer til de 3 bedst placerede i form af rigtig god (og delsom!) rødvin og til vinderen endvidere retten til opbevaring og brug i gildehallerne af den flotte vandrepræmie, stenalderøksen - pas godt på den!

1. Nykøbing F 2. Gilde
2. Ølstykke
3. Fortunen
4. Rudkøbing
5. Odense 3. Gilde
6. Ledøje-Smørum
7. Vordingborg 3. Gilde
8. Aabenraa
9. Bramming
10. Fakse

Foto: Ole Andreassen

1. præmien - Vandreøksen, diplom og vin - overrækkes til 2. Gilde Nykøbing F


Tillykke til vinderne - og tak til Landsgildeledelsen, kontoret, mine medarbejdere i banken og sidst - men absolut ikke mindst - TAK TIL JER ALLE SAMMEN for udvist deltagelse!